Belysning i Skive.

Julebelysning 2018

Skibonit slap med skrækken, da julepynt faldt ned. Ansvaret hvem har det? Jeg ved bare, at da der sidste år skulle indhentes tilbud på julebelysning, blev der fra den lokale tilbudsgiver gjort opmærksom på, at befæstigelsen (kroge) og facader skulle være godkendt af Skive kommune.

Vinterbelysningen 2019

Via aktindsigt i hele dette udbud, har jeg haft en grundig mulighed for, at følge sagen nøje. Interessen for dette er selvfølgelig fordi, jeg sidste år også blandede mig i debatten. Det udbud, der den gang fuldstændigt løb af sporet. Skulle det så gentage sig igen i år? Det ser ud til det. Først var det Skive handel, der skulle forsøge sig med opgaven om at skaffe julebelysning ved byens indfaldsveje. Der er kr. 400.000 at gøre godt med. Efter at tilbuddene var afleveret, forkastede kommunen det, nu overtog de selv op gaven. Med det resultat, at andre end kommunens ansatte skulle involveres i opgaven, dem man troede kunne klare opgaven faldt hurtigt fra. Så de kr. 400.000 fik hurtigt ben at gå på, designeren Søren Vester kr. 25.000, ingeniør firmaet Rambøll anslået kr. 50.000 , fældning af træerne mm. Kr. 200.000 plus det løse. Til rest blev der kun kr. 100.000 til indkøb af selve vinterbelysningen.

Der var 3 firmaer, der gav tilbud. 2 udenbys 1 lokal (Optima belysning) det var det lokale firma, der sidste år fik så dårlig en behandling fra Skive Handel og Skive kommunes side. Det skulle de så også have i år, og det fik de. Når jeg læser alle de sider, som jeg har modtaget fra kommunen, er det indlysende, at Optima belysning ikke skulle have opgaven.

Da de 3 tilbud var indleveret var der kun et firma, der opfyldte betingelserne for, at kunne blive godkendt. Det var det lokale firma Optima belysning. De 2 udenbys firmaer magtede ikke den opgave, at udfylde skemaerne ordentlig. Så var gode råd dyre hos kommunen. Skulle man gøre, som kommunen bryster sig af, nemlig ordentlighed? Det vil sige, diskvalificerer de 2 andre og tildele ordren til Optima belysning. Det havde været ordentlighed. Men nej, når kommunen nu helst ikke vil støtte et lokalt firma, som der her var mulighed for, gjorde man det modsatte af ordentlighed. Man ønskede et ombud, det fik man. Her blev det lokal firma desværre kun nr. 2. Da jeg i skrivende stund kun lige har skæmmet de sidste papirer igennem, der omhandler det hele vedr. udbuddet. Mit første indtryk er, at Skive kommune har lavet fejl i Deres bedømmelse da de valgte leverandør. Kort fortalt er det sådan, at der gives point for det man har bedt om. Jeg mener, der er tydeligt bevis for, at det vindende firma har fået et højere point tal, end de er berettiget til. Det kan man gøre, hvis man ønsker at et bestemt firma skal tildeles en ordre. Hvis min antagelse er korrekt, skulle det lokale firma have haft ordren. Skive kommune er berygtet for at favoriserer personer de kan lide, og diskvalificere dem de ikke kan lide, koste hvad det vil. Dette kan nemt lade sig gøre i en kommune, hvor byrådsmedlemmerne ikke ønsker at stille de nærgående spørgsmål. Men er man selv fedtet ind i sager, så siger det sig jo selv. Jeg håber, at det lokale firma læser dette indlæg, og måske selv vil prøve det efter. Retfærdigheden burde ske fyldest.

Pengene til lyskæderne blev brugt. Der mangler mindst kr. 60.000, og så var det endda den skrabede model, der blev valgt. Ja, det er dyrt at være fattig. Det manglende beløb, tager de sikkert fra puljen til børn og ældre.

Erik Mortensen

Kybehuse 153 – 7870 Roslev.